Покращення рівномірності розподілення в багатоопорних хвостових з’єднаннях робочих лопаток парових турбін - Fursova, T (Машинобудування, 2019)
Експлуатаційна надійність багатоопорних хвостових з'єднань робочих лопаток парових турбін у значній мірі залежить від рівномірності розподілу реактивних зусиль по опорних поверхнях зубців, оскільки неминучі технологічні зазори в межах поля допусків на виготовлення можуть привести довідсутності контакту на окремих зубцях і перевантаження елементів конструкції. Дослідження напружено-деформованого стану трьохопорного грибовидного хвостового з'єднання, проведене за допомогою програмного комплексу на базі методу скінченних елементів, показало доцільність використання вдосконаленої геометрії профілю зі спеціальними формами опорних поверхонь, що забезпечують компенсацію технологічних зазорів за рахунок деформацій зминання і контакт зубців. Також це дозволяє забезпечити більш рівномірний розподіл реактивних зусиль по зубців і вирівнювання загальних і місцевих напружень. Результати роботи можуть бути використані в області енергомашинобудування, при проектуванні і експлуатації парових турбін.