ПРОЕКТ НОРМАТИВНОГО ДОКУМЕНТА «ПРИЗНАЧЕННЯ ОПЕРАЦІЙНИХ ПРИПУСКІВ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ОБРОБЦІ» - Gordeev, A (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є зниження матеріаломісткості заготовок і енерговитрат при лезовій обробці зовнішніх поверхонь тіл обертання за рахунок розробки нормативного документа «Призначення операційних припусків при механічній обробці». Технологія виготовлення деталей складної форми базується на різанні, яке забезпечує високу точність і якість обробленої поверхні. Удосконалення цієї технології іде у напрямку одержання економічних, точних заготовок і скорочення питомої ваги механічної обробки металів. Актуальність цього найбільш очевидна сьогодні, коли потреби в сировині, паливі, енергії не можуть бути повністю задовольни. В процесі практичної реалізації отриманих автором наукових розробок, був запропонований проект стандарту підприємства «Призначення операційних припусків при механічній обробці». Мінімізація енергетичних витрат на механічну обробку досягається методами динамічного програмування стосовно до конкретних операцій і в цілому до технологічного процесу за рахунок оцінки їх оптимальності по показникам точності, енергоємності і собівартості.