Забезпечення якості складання електронопроміневою зваркою - Маlіскіy І; Smіrnоv І (Машинобудування, 2019)
У процесі зварювання для отримання якісного зварювального з’єднання необхідно надійна взаємна фіксація зварювальних частин виробу. Одним з методів фіксації двох елементів виробу, які мають вигляд тіл кочення, що виключають зсув в процесі зварювання, запропонована їх попередня збірка з гарантованим натягом. У статті наводиться теоретичне обґрунтування вибору величини натягу елемента, що охоплює (втулки), при складанні з термовпливом в залежності від температурних осьових, радіальних і кільцевих деформацій, викликаних електронно-променевої зварюванням. Для обґрунтування вибору оптимального натягу були проведені експериментальні дослідження на групі зразків. Теоретично вирішена просторова задача про температурні напруження. В результаті теоретичних і експериментальних досліджень отримано залежність для визначення необхідної величини натягу. Даний метод розрахунку дозволяє отримати спрощені вирази температурних деформацій, а також необхідний натяг з’єднання для збірки методом термовпливу за допомогою індукційного нагріву деталі, що охоплюється, виходячи з умови не розкриття стику приварювальних площин. Розглянутий метод визначення величини натягу дозволяє забезпечити якісне з’єднання при електронно-променевому зварюванні.