ИССЛЕДОВАНИЕ СЪЕМА АЛМАЗОНОСНОГО СЛОЯ КРУГА ПОД ВОЗДЕЙСТВИЕМ ЕДИНИЧНЫХ ЭЛЕКТРИЧЕСКИХ РАЗРЯДОВ - Strelchuk, R. (Машинобудування, 2019)
В роботі досліджені особливості формування лунок на поверхні зв'язки шліфувальних кругів. Вплив електричних розрядів на зв'язки 2 і 4 групи викликає утворення змінених поверхневих шарів з підвищеними механічними властивостями, які сприяють більш міцному утриманню зерен. Основними факторами, що впливають на товщину зміненого шару, є енергія імпульсів, швидкість переміщення інструменту і кількість рідини, яка подається в зону правки. У зв'язках 1 групи, в силу низького значення критерію Палатника, електроерозійне вплив формує дуже розвинений рельєф, виступи якого можуть бути більше зерен. У зв'язках 3 групи, що включають струмонепровідні компоненти, розряди з енергією більше 0,05 Дж викликають появу тріщин. Тому інструмент на зв'язках 1 і 3 груп необхідно правити з енергією імпульсів, що не перевищує 0,05 Дж. Електричний розряд, впливаючи на ріжучу поверхню інструменту, надає побічний вплив на алмазні зерна. В результаті термомеханічних і інших впливів поверхня зерна покривається додатковими елементами у вигляді ступенів з розмірами 5-15 мкм. Таким чином, алмазні зерна, після дії розрядів набувають значно більш розвинену поверхню, що підвищує ріжучу поверхню інструменту.