ПРОГНОЗУВАННЯ СТІЙКОСТІ ЗАГОТОВКИ ЗАВДЯКИ МЕХАНІЗМУ ОСАДЖУВАННЯ ЗАГОТОВКИ МІЖ ПЛОСКИМИ ШОРСТКИМИ ПЛИТАМИ - Skorkin, A; Kondratyuk, O (Машинобудування, 2019)
Обробка металу тиском (ОМТ) є основою багатьох прогресивних ресурсозберігаючих технологій. Для реалізації більшості технологічних процесів ОМТ необхідно реалізувати тиск інструменту або будь-якого середовища на частину заготовки або декількох певним чином розташованих заготовок. Холодне об’ємне штампування (ХОШ) широко використовується в штампованому виробництві. Застосування ХОШ спільно з іншими штампувальними операціями дозволяє отримати закінчені деталі, які не потребують або майже не потребують подальшої механічної обробки. Штамповані деталі відрізняються підвищеною точністю та чистотою поверхні, чіткими контурами, а також підвищеною міцністю та жорсткістю в результаті зміцнення при холодній деформації. Осадка є однією з найбільш часто використовуваних операцій вільного кування. Цей процес відноситься до числа недостатньо вивчений. Недолік фундаментального знання про процес може стати причиною тривалої розробки процесу, і буде ускладнювати нововведення операцій. Передбачення властивостей виробів отриманого осаду, а також проект і реалізація процесу проводиться в більшості випадків емпіричним способом. Аналітичні моделі доступні, але не здатні повністю охопити всі явища