УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ МЕХАНІЧНОЇ ОБРОБКИ - Gordeev , A. (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є розробка спектральної теорії систем зі змінними параметрами стосовно аналізу якості механічної обробки. Розробка спектральної теорії необхідна для подолання труднощів при проектуванні класу нестаціонарних систем. При цьому вирішується завдання виявлення закономірностей розсіювання якісних показників при механічній обробці. На основі гармонійного аналізу класифікуються фактори, що впливають на вихідну якість виробів та будується математична модель механічної обробки, що розглядається як полігармонійний процес. Технологічні системи механічної обробки відносяться до нестаціонарних систем з силовими і тепловими впливами. Крім того, розподіл похибок механічної обробки на детерміновані і випадкові має багато невизначеності. Наприклад, знос інструменту традиційно відноситься до детермінованих процесів, а з математичної точки зору цей процес описується марковими ланцюгами (апарат, застосовуваний для опису випадкових процесів). У багатьох випадках важко вирішити, чи стосується дане явище до детермінованих або випадковим. В результаті проведеної роботи було встановлено, що всі обурення, що впливають на процес обробки матеріалів різанням, призводять, в кінцевому підсумку, до відносних зсувів інструменту і заготовки, які можна уявити суперпозиціей постійної складової зміщення і окремих гармонік віброзміщення. Похибка профілю поверхні деталі також може бути представлена суперпозицією постійної складової похибки і її окремих гармонік, що створює передумови ідентифікації окремих гармонік віброзміщення з гармоніками профілю поверхні деталі для прогнозування точності обробки, діагностики причин точністних відмов і управління точністю.