ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ РУТИЛОВИХ ЕЛЕКТРОДІВ - Izotova , E. (Машинобудування, 2019)
Метою розробки є підвищення продуктивності й зварювально-технологічних властивостей рутилових електродів за рахунок використання залізного порошку в якості дешевого й ефективного наповнювача при зварюванні плавленням. Розроблено методику розрахунку показників продуктивності, що дозволяє визначити коефіцієнти наплавлення, розплавлювання й інші параметри електродів із залізним порошком у покритті, залежно від вмісту залізного порошку в покритті й режиму зварювання. Досліджено механізм процесу утворення газових порожнин при багатошаровому наплавленні високопродуктивними електродами із залізним порошком. Показано, що процес відбувається в основному на стадії ванни й основною причиною їхнього утворення є водень. Введення феросиліцію до складу покриття помітно підвищує продуктивність наплавлення, але при цьому значно підвищується схильність до утворення пор. Введення 5 % гематиту дозволило зняти проблему утворення пор. Хімічний аналіз складу й випробування механічних властивостей наплавленого металу показують, що при використанні залізного порошку електроди перебувають на рівні вимог до типу Э46 за ГОСТ 9467. Виключено утворення пор і гарячих тріщин. Розроблені рутилові електроди із залізним порошком на базі мінеральної сировини України, що володіють підвищеними зварювально-технологічними властивостями й коефіцієнтом наплавлення 16-18 г/Агод.