СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЦИФРОВОГО ДРУКУ - Gordeev , A. (Машинобудування, 2021)
В процесі цифрового друку виникають проблеми технічного регулювання якості продукту, так як існує бар'єр у вигляді несумісних систем в відтворенні кольору на різному обладнанні. Без дотримання визначених умов освітлення, калібрування різноманітних типів пристроїв, профілювання, стандартизації кольору, і десятків інших факторів, що впливають на кінцевий колір продукту, часто неможливо досягти того колірного стандарту, який встановив замовник. Необхідно дослідження технологій поліграфічних процесів і зокрема цифрового друку. Це необхідно для того, щоб визначити, чи можуть специфікації друку і засоби контролю якості (в тому числі управління кольором) застосовуватися в цифровому друку і, якщо можливо, в якому сегменті. Оскільки колір дуже важливий для друку, особливо в сфері упаковки та маркетингу. Актуальним стає питання застосування існуючих стандартів в цифровому друку. Хоча цифровий друк вносить структурні зміни в виробничий процес, їй не вистачає стандартизації, в порівнянні, наприклад, з офсетним друком, де за допомогою ISO 12647-2 застосовуються узгоджені цільові значення і керівні принципи. Мета роботи полягає в огляді сучасних тенденцій стандартизації цифрових методів друку та розробки рекомендацій щодо управління якістю друку пробних відбитків. Для визначення значущості факторів, що впливають на якість цифрового друку використовувався метод рангової кореляції з розрахунком коефіцієнта конкордації. В результаті проведеної роботи можна констатувати, що основна концепція ISO 12647-2 повністю підходить для офсетного друку. Однак для цифрового друку вона важко застосовна. Попит на стандарт цифрового друку, поряд з методами контролю процесу і забезпечення якості, очевидна.