ГРАДАЦІЇ ЯКОСТІ ТЕХНОЛОГІЙ ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ МАШИН НА ОСНОВІ ОЦІНКИ ВИПРАВЛЕНОЇ ДИСПЕРСІЇ - Lamnauer , N.; Ptashnyi , O. (Машинобудування, 2021)
Виробництво якісної продукції машинобудування забезпечуються якісними технологіями. Тому питання оцінки технологій є актуальним та потребує наукового розвитку. При виготовленні деталей машин одним з основним критеріїв якості є показник точності лінійного розміру. Від точності розміру виготовлених деталей залежить надійність та довговічність машин. Технології обробки можуть бути різними (різні верстати, різні режими та ін.). Це само по собі означає і різну якість отриманих деталей та, в свою чергу, різну вартість виробництва. Висока якість найчастіше супроводжується збільшенням витрат, що в умовах конкуренції на ринку є не завжди придатним для виробників продукції. В залежності від потреб ринку стає необхідним використання саме тієї технології, що забезпечує потрібну якість. Створена раніше градація якості технологій, як інструмент оцінки, базується на використанні ймовірносно-статистичної моделі розподілу розмірів. Ця модель має параметри верхньої та нижньої границі розміру, його модальне значення, що виражено з використанням формули ділення відрізку в даному відношенні, та параметр форми. З використанням графіків показано, що ця модель має три різні форми щільності розподілу при однаковому теоретичному розмаху значень розмірів та при однаковому числі проведених замірів розмірів деталей. По формі кривої щільності розподілу можна визначити якість технології по запропонованій градації. Запропоновано розрахунок числових характеристики вибірки значень розмірів, а саме виправленої дисперсії, що є незміщеною оцінкою теоретичної дисперсії. За допомогою спостереження за зміною її значення можна оцінити якість технологічного процесу згідно запропонованій градації. Запропоновані розрахункові формули дають змогу оцінити та спрогнозувати точність технологічного процесу та управляти якістю в машинобудуванні.