ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ШВІВ ПРИ ЗВАРЮВАННІ МАГНІТОКЕРОВАНОЮ ДУГОЮ З НЕПЛАВКИМ КАТОДОМ - Sitnikov , B.; Marshuba , V. (Машинобудування, 2021)
У статті розглянуто деякі аспекти фізико-технологічних особливостей формування зварних швів у магнітному полі струму, що протікає по прямолінійному провіднику, розташованому над хвостовою частиною зварювальної ванни, в площині стику, що зварюється, перпендикулярно електроду при зварюванні з підвищеною швидкістю магнітокерованою дугою з неплавким катодом. А також показані результати досліджень при зварюванні з підвищеною швидкістю магнітокерованою дугою, та їх вплив утворення підрізів зварного шва. При дослідженні фізичних явищ виникаючих при зварюванні з підвищеною швидкістю магнітокерованою дугою з неплавким катодом встановлено, що немає істотних протиріч, між однієї точки зору, коли одні дослідники розглядають умови формування шва на основі загального закону рівноваги діючої і протидіючої сил, тоді як інші акцентують увагу на особливостях утворення дефектів у зв’язку з порушеннями цієї рівноваги, що викликається просторовими змінами положення дуги, як джерела нагріву і перерозподілом щільності лоренцевих сил по розплаву зварювальної ванни. На підставі проведених досліджень по встановленню особливостей формування зварних швів при зварюванні з підвищеною швидкістю магнітокерованою дугою з неплавким катодом, описано поведінку зварювальної дуги з вольфрамовим катодом в магнітному полі струму, що протікає по прямолінійному провіднику, розташованому над хвостовою частиною зварювальної ванни, в площині стику, яка зварюється, перпендикулярно електроду. Наведено також відомості, що встановлені при проведенні дослідів, про деякі особливості формування швів і стійкості неплавких електродів марок ЕВЛ і ЕВЛ-3 в магнітному полі бічного струмопідведення, які можуть бути використані при зварюванні з підвищеною швидкістю магнітокерованою дугою з неплавким катодом.