ПЕРЕДУМОВИ АДАПТИВНОГО КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ РІЗАННЯ ПРИ СТРІЧКОВОМУ ШЛІФУВАННІ З УРАХУВАННЯМ ЗАТУПЛЕННЯІНСТРУМЕНТУ - Kondratyuk , O.; Skorkin , A. (Машинобудування, 2021)
Відмінною особливістю сучасного шліфувального обладнання є значне підвищення рівня його автоматизації на базі систем числового програмного керування. Прагнення механізувати і автоматизувати обробку складнопрофільних поверхонь деталей машин привело до створення цілої низки спеціальних і спеціалізованих шліфувальних верстатів, що працюють за методом обкатки або копіювання з використанням жорстких абразивних кіл різного профілю і абразивних інструментів на гнучкій основі (стрічок, дисків, шкурок). Для ефективного використання верстатного обладнання необхідно призначати оптимальні режими шліфування, що враховують конкретні умови обробки і забезпечують потрібні якісні показники операції: точність деталей, шорсткість поверхонь, відсутність прижогів і тріщин та ін. У статті розглянуті питання збільшення продуктивності обробки при одночасному підвищенні якості, надійності і довговічності виробів машинобудування і застосування у виробництві нових технологій, в тому числі на основі абразивної обробки. До таких технологій відноситься процес стрічкового шліфування криволінійних поверхонь турбінних лопаток, на багатокоординатному обладнанні з ЧПК. Даний метод обробки інтенсивно розвивається і відноситься до області високих технологій, оскільки дозволяє вийти на новий рівень виробництва, що виключає подальше доопрацювання поверхонь лопаток за допомогою ручної праці. Представлені результати теоретичних й експериментальних досліджень процесу стрічкового шліфування криволінійних поверхонь турбінних лопаток. Відображена математична модель залежності параметра шорсткості поверхні від таких змінних факторів як зернистість стрічки, зусилля притискання стрічки й лінійна швидкість на поверхні заготовки.