АНАЛІЗУВАННЯ ВИМОГ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ЩОДО МІЖЛАБОРАТОРНИХ ТА ВНУТРІШНЬОЛАБОРАТОРНИХ ПОРІВНЯНЬ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИПРОБУВАНЬ ВИПРОБУВАЛЬНИХ (КАЛІБРУВАЛЬНИХ) ЛАБОРАТОРІЙ - Trishch , R.; Burdеinа V.; Artyukh , S.; Cherniak , O.; Hrinchenko , H. (Машинобудування, 2021)
Проаналізовано міжнародні стандарти щодо визначення поняття міжлабораторних (внутрішньолабораторних) порівнянь. Визначені основні завдання міжлабораторних порівнянь при перевірці кваліфікації. Описано основні вимоги щодо моніторингу достовірності результатів міжлабораторних (внутрішньолабораторних) порівнянь та при оцінці точності методики вимірювань типовими завданнями міжлабораторних порівнянь. Розглянуто можливі способи використання стандартних зразків для цілей перевірки кваліфікації. Визначена мета внутрішньолабораторних порівняннь у відповідності до міжнародних стандартів. У відповідності до вимог міжнародних стандартів запропонована схема проведення експерименту, заснованого на збалансованих однорідних рівнях. Визначений підхід щодо проведення порівнянь для перевірки кваліфікації лабораторії під час реалізації стандартної методики, а також для попередньої оцінки прецизійності методики, що розробляється. Проаналізовані основні засади метода проведення порівнянь. Визначені основні вимоги щодо виконання вимірювань при експерименті в міжлабораторних (внутрішньолабораторних) порівняннях. Коротко описані вимоги до однорідності матеріалу зразків, які використовуються в міжлабораторних (внутрішньолабораторних) порівняннях. Коротко описана діяльність зарубіжних і вітчизняних провайдерів перевірок кваліфікації. Проаналізовані та визначені основні вимоги до зразків, які застосовуються для експерименту по оцінці точності при проведенні міжлабораторних (внутрішньолабораторних) порівнянь.