АНАЛІЗ ЯКОСТІ ОБРОБКИ В УМОВАХ ЕЛЕКТРОЕРОЗІЙНОГО ШЛІФУВАННЯ ЗІ ЗМІННОЮ ПОЛЯРНІСТЮ ЕЛЕКТРОДІВ - Strelchuk , R. (Машинобудування, 2022)
Електроерозійне алмазне шліфування зі змінною полярністю електродів дозволяє обробляти важкооброблювані матеріали. Процес формування обробленої поверхні залежить, крім від електричних режимів обробки, ще й від матеріалу заготовки, від робочої рідини і т.д. Ці параметри не пов'язані, отже, кожен з них робить свій вплив на хід процесу. Тому аналіз якості обробки в залежності від електричних режимів обробки виконувався з використанням імовірнісно-статистичного моделювання. У статті проведено імовірносно-статистичне моделювання шорсткості поверхні деталі в процесі електроерозійного шліфуванія зі змінною полярністю електродів. Встановлено взаємозв'язок між електричними режимами обробки і показниками якості обробленої поверхні деталі. Отримано вероятностну-статистичну модель шорсткості поверхні деталі, що формується при електроерозійному шліфуванні, яка встановлює взаємозв'язок між висотними параметрами поверхні та електричними режимами обробки. Розроблена модель, дозволяє розрахувати висотні параметри шорсткості деталі в залежності від електричних режимів електроерозійного шліфування. Висота мікронерівностей визначається тими ж умовами обробки, що і глибина ерозійних лунок. Отримання низької шорсткості можливо при зниженні електричних режимів обробки. Отримані співвідношення дозволяють безпосередньо визначити імовірність контаквання нізрізаной від тіла заготовки стружки, утвореною різальной крайкой зерна, з поверхнею зв'язки шліфувального круга. При вирішенні задачі про імовірність контактування сукупності стружок, утворених сукупністю крайок зерен, котрі знаходяться в робочому шарі інструменту, необхідно також використовувати імовірність щільності розподілу по глибині. Вид отриманих співвідношень безпосередньо показує, що значна частина стружок утворених різальними крайками, що контактують з шорсткою поверхнею заготовки, є короткими і не стикаються зі зв'язкою до відриву від тіла заготовки навіть без урахування їх усадки.