АЛГОРИТМ ПРОЄКТУВАННЯ СИСТЕМ АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТОЧНІСТЮ МЕХАНІЧНОЇ ОБРОБКИ НА ВЕРСТАТАХ З ЧПУ - Hrinchenko , H.; Teslov , O.; Kozlov, M.; Marchenko , O.; Zakharov , S.; Herasymov , Ye. (Машинобудування, 2022)
В статті запропоновано структурну схему системи управління точністю обробки для токарного верстата з числовим програмним управлінням (ЧПУ), застосовуючи для цього алгоритм керування, що ґрунтується на статистичному прогнозуванні. Схема системи управління можна застосувати до різних верстатів з різними системами ЧПУ, головна умова, щоби система ЧПУ дозволяла підключення сторонньої електронно-обчислювальної машини (ЕОМ). В статті розглянуто на прикладі верстата 16К20Ф3 з допомогою системи управління ЧПУ 2Р22, застосування схеми управління точності та її математичне забезпечення, що включає у собі як алгоритми обчислення величин корекції, так і процедури вибору оптимальної послідовності. Окремо розглянуто етапи оцінювання точності та представлено докладні алгоритми «Оцінка помилки налаштування та довірчих меж» та «Визначення сфери дії незалежних випадкових факторів». В результаті проведених досліджень автоматичного підналагодження за алгоритмом управління точністю обробки виявлено, що вихідна послідовність розмірів деталей (тобто розмірів деталей, виготовлених з підналагодженням) має постійне середнє значення, мало відрізняється від заданого розміру, і кореляційну функцію незначно відмінну від нуля, що свідчить про повне вичерпання можливостей подальшого підвищення точності обробки методами автоматичної налагодження, тобто шляхом використання інформації про розміри раніше оброблених деталей.