АНАЛІЗ НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ЕЛЕМЕНТІВ СИСТЕМ НИЗЬКОПОТЕНЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ - Chebotarev , A.; Bondarenko , Yu. (Машинобудування, 2022)
В статті проведено аналіз існуючого нормативно-методичного забезпечення ефективності елементів низькопотенційних комплексів теплових і атомних електростанцій, до яких відносяться конденсатори, циркуляційні та конденсатні насоси, ежектори, системи автоматичного керування окремим обладнанням та загальна система керування низькопотенційним комплексом. Визначено роль системи низькопотенційного комплексу в загальному балансі енергоблока електростанції за різними системами водопостачання. Проведено аналіз наявності в існуючій нормативно-технічній та нормативно-методичній документації нормативних методів забезпечення ефективності роботи систем низькопотенційного комплексу теплових і атомних електростанцій та його основних елементів, які гарантовано змогли б забезпечити мінімальні сумарні втрати енергії при дотриманні необхідних показників надійності, екологічності, безпеки та інше. Встановлено, що в існуючій нормативно-технічній документації є методи та методики розрахунку енергоефективності роботи окремих елементів систем низькопотенційного комплексу, але бракує методик та алгоритмів визначення параметрів елементів систем низькопотенційних комплексів, які забезпечують максимальну енергоефективність як в номінальних режимах роботи енергоблоків, так і во всьому діапазоні навантажень. Не досить повно сформульовані універсальні нормативні методи структурно-параметричного синтезу енергоефективних регуляторів автоматизованих систем керування, які гарантовано змогли б забезпечити високі показники точності підтримки необхідних параметрів елементів систем НПК. Висунуто вимоги до удосконалення існуючої нормативно-технічної документації, а саме: сформулювати універсальні нормативні методи структурно-параметричного синтезу енергоефективних систем керування елементами НПК за крітерієм мінімуму енергетичних втрат; системні та кількісні показники, а також методи і засоби їх гарантованого технічного забезпечення.