«Стійкість канатних барабанів» - Fidrovska, N.; Slepuzhnikov, E.; Nesterenko, V.; Korovko, A. (Машинобудування, 2023)
Проблеми стійкості канатних барабанів являються досить актуальними. Канатний барабан являється в більшості випадків тонкостінною оболонкою, яка під дією зовнішнього тиску, який створюється канатом, може привести до втрати стійкості. Питання стійкості обичайки барабана, який, навантажений витками канату являються дуже важливими, тому що з ними пов’язана безпосередньо безпека і надійність канатного підйому. Провенеді дослідження циліндричних оболонок дозволили отримати нову методику розрахунків на стійкість, яка враховує не тільки довжину оболонки, але і жорсткість з’єднання з лобовинами. Крім цього, було отримано розрахункову формулу для визначення критичного тиску овальної оболонки, яка дає досить добре співпадання з експериментами американських вчених. В роботі також було розглянуто вплив різностінністі на критичне навантаження барабану. Проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що параметри канатних барабанів дозволяють повністю виключити необхідність встановлення кілець і ребер жорсткості. Також в результаті дослідження було встановлено, що обичайка кранового барабану під впливом радіального навантаження не може втратити стійкість. Дослідження показали, що у всіх випадках запас стійкості обичайки канатного барабану більший, ніж на міцність.