ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЇ В СИСТЕМАХ ТЕХНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ КОНДЕНСАТОРІВ ПАРОВИХ ТУРБІН - Chebotarev , A.; Bondarenko , Yu. (Машинобудування, 2023)
В статті проведено аналіз та удосконалено систему технічної діагностики елементів систем низькопотенційних комплексів (конденсатори, циркуляційні та конденсатні насоси, ежектори) теплових і атомних електростанцій. Визначені перспективи підвищення ефективності роботи систем технічної діагностики елементів низькопотенційних комплексів шляхом одночасного використання в системах технічної діагностики експертних оцінок та ефективних алгоритмів, що дозволяє врахувати всі можливі режими роботи обладнання, вирішувати завдання, які важко формалізуються або завдання, які не мають алгоритмічного рішення. Експертна оцінка проводиться за результатами моніторингу, у тих випадках, коли джерело та причини відмови не очевидні, що дозволяє ефективно використовувати досвід експлуатаційного та оперативного персоналу електростанцій. Визначено основні функції системи технічної діагностики низькопотенційних комплексів. Визначено параметри, які суттєво впливають на теплообмін в конденсаторі та в значній мірі визначають енергетичну ефективність роботи парових турбіни теплових і атомних електростанцій особливо на часткових навантаженнях енергоблоку. До таких параметрів відносяться тиск відпрацьованої в турбіні пари і температурний напір в конденсаторі при заданих значеннях витрати пари та охолоджувальної води у конденсаторі турбіни; температури охолоджуючої води на вході в конденсатор. Наведено співвідношення для визначення цих параметрів. Визначені фактори, які необхідно враховувати при розробці систем технічної діагностики. Наведено основні етапи роботи системи технічної діагностики елементів низькопотенційних комплексів, повний алгоритм операцій системи технічної діагностики та алгоритм визначення ступеня забруднення трубок конденсаторів, який є найбільш характерним в умовах експлуатації енергоблоків теплових і атомних електростанцій та суттєво впливає на процеси теплообміну та енергетичну ефективність парових турбін. Системи технічної діагностики можуть бути реалізовані або як спеціалізовані підсистеми у складі АСУ ТП енергоблоків, або як окремі автономні системи.