ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ АЕС У ПОНАДПРОЕКТНИЙ ТЕРМІН В КОНТЕКСТІ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЗЕЛЕНИЙ КУРС - Hrinchenko , H.; Kovtun , O.; Mykolaiko , V.; Nesterenko , R.; Antonenko , N. (Машинобудування, 2023)
В статті розглянуто шляхи забезпечення енергетичної безпеки атомних електростанцій як один із напрямків забезпечення циркуляційної економіки в рамках Європейського зеленого курсу. Проаналізовано необхідність енергетичних ресурсів, а саме атомної енергетики, як один з видів “зеленої” енергії, та її роль у “зеленій” трансформації. На основі проведеного аналізу виявлено, що для ефективної зеленої трансформації потрібно забезпечити енергетичну безпеку експлуатації обладнання, що можливо шляхом розробки ефективних науково-обґрунтованих підходів технічної діагностики стану енергосистем та окремого обладнання. Запропоновано методику проведення досліджень технічного стану енергообладнання та представлено результати експериментальних досліджень на прикладі трубопровідних систем головного циркуляційного контуру атомної електростанції. Експериментальні дані, які включали в собі визначення товщини стінки та твердості металу на різних ділянках трубопроводу, порівнювались з вимогами нормативних документів та було виявлено, що дефектів та відхилень від нормативних параметрів не виявлено. На основі проведених експериментальних досліджень запропоновано розрахунковий прогноз подальшої безпечної експлуатації енергообладнання до 2035 року, що передбачає і позапроєктний термін експлуатації, як елемент циркуляційної економіки. З метою уточнення прогнозних графіків в якості рекомендацій з управління технічним станом та експлуатаційною безпекою запропоновано запланувати і виконати під час проведення капітального ремонту в період планово-попереджувального ремонту 2024р контроль та діагностику технічних параметрів енергообладнання.