ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ КВАЛІМЕТРІЇ ДЛЯ ОЦІНКИ КОМПЛЕКСНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ БАГАТОПАРАМЕТРИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ - Budanov , P.; Hrinchenko, H.; Nechuyviter , O.; Boyko , T.; Tsykhanovska , I. (Машинобудування, 2023)
У статті показано, що для кількісного оцінювання якості об'єктів, практичне застосування знаходять різні методи кваліметрії, які можна представити у вигляді сукупності кількісних методів оцінювання і дають змогу ухвалювати найточніші, найбільш обгрунтовані рішення щодо підвищення якості об'єкта на основі оцінювання комплексних показників якості. Визначено, що в основі методів кваліметрії, для оцінки якості багатопараметричного об'єкта, мають бути закладені способи отримання інформації (інструментальний, розрахунковий, органолептичний і реєстраційний метод) та джерела отримання інформації (традиційний, експертний і соціологічний метод). Виявлено основні складнощі, пов'язані з визначенням комплексного показника оцінювання якості багатопараметричного об'єкта електроенергетики, які проявляються в особливості технологічного процесу виробництва (генерації), передачі та споживання електроенергії в режимі реального часу, а саме з теоретичними та практичними труднощами визначення реальних кількісних показників оцінювання якості обладнання технологічного процесу з виробництва електроенергії. Визначено, що при визначенні комплексного показника оцінки якості багатопараметричного об'єкту електроенергетики, важливо оцінити якість усіх процесів, що застосовуються для виробництва електроенергії, а саме: виробничий процес, як сукупність усіх дій оперативного персоналу електростанції, технічних систем та технологічного обладнання; технологічний процес, як частина виробничого процесу, що містить цілеспрямовані дії зі зміни або визначення стану електричної енергії; технологічний процес, як частина виробничого процесу, що містить цілеспрямовані дії зі зміни або визначення стану електричної енергії; технологічний процес; технологічне обладнання. Запропоновано, для визначення комплексного показника у вигляді об'єднання сукупності одиничних кількісних показників якості багатопараметричного об'єкта електроенергетики, використати адитивний метод кваліметрії, який базується на додаванні різних властивостей оцінюваної якості об'єкта та дає змогу у математичній моделі комплексного показника відображати ієрархічну структуру врахованих властивостей, що характеризують технічний рівень та якість технологічного обладнання, виробничого та технологічного процесів. Представлено вдосконалену адитивну математичну модель у вигляді факторного аналізу, який запропоновано використовувати у випадку, коли досліджуваний (результативний показник) являє собою алгебраїчну суму факторних показників якості. Зазначено, що складність адитивної математичної моделі залежить від кількості ієрархічних рівнів обраної системи показників якості багатопараметричного об'єкта електроенергетики.