ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ СКЛАДАННЯ ШЛЯХОМ ВИЗНАЧЕННЯ ВЕЛИЧИНИ ЗАМИКАЮЧОЇ ЛАНКИ В УМОВАХ ТЕРМОВПЛИВУ - Hrinchenko , Hrinchenko; Kozlov , M.; Marchenko , O.; Zakharov , S.; Herasymov , Ye.; Teslov , O. (Машинобудування, 2024)
В статті запропоновано методику дослідження з визначення величини замикальної ланки під час розрахунку складальних розмірних ланцюгів з урахуванням впливу температурних зазорів. Представлений аналіз технологічної підготовки виробництва виявив необхідність включення розрахунку розмірних ланцюгів, як одного з елементів розмірного аналізу, що визначається сукупністю розрахунково-аналітичних процедур, які здійснюються під час розроблення та аналізу конструкцій і технологічних процесів. В свою чергу, ефективність розрахунку розмірних ланцюгів з використанням імовірнісного методу значною мірою залежить від того, якою мірою враховано вплив випадкових чинників на значення величин складових ланок і замикаючої ланки. Дослідження підтвердили, що розрахунок номінального значення замикальної ланки не відповідає вимогам, які були поставлені, якщо порівнювати його з результатами, отриманими під час розрахунку без урахування впливу температурних зазорів. Проте, практичне складання ротора живильного насоса типу СВПТ-340-1000 ЛМЗ з урахуванням впливу температурних зазорів може спричинити покращення точності складання в осьовому напрямку на рівень від 5% до 13% і зменшення зазору між торцями колеса ротора і розвантажувального диска на величину від 6% до 10% без необхідності використання додаткового технологічного обладнання.