КВАЛІМЕТРИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ІНДИКАТОРІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: ЦІЛЬ 8. ГІДНА ПРАЦЯ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ - Hrinchenko , H.; Nehodov , S.; Mazorchuk, K.; Hrinchenko, V.; Trishch , Yu. (Машинобудування, 2024)
В статті розглянуто завдання та показники сталого розвитку на прикладі Цілі 8 "Гідна праця та економічне зростання" як на міжнародному, так і національному рівні, та виявлено кілька незворотних питань, які виникають при оцінюванні прогресу досягнення сталого розвитку. У період пандемії COVID-19 помітний зниження показників на обох рівнях - міжнародному та національному, що ускладнює об'єктивну оцінку досягнення цілей сталого розвитку. Зокрема на національному рівні, існує падіння показників, частково зумовлене російською агресією, що додатково ускладнює завдання оцінювання прогресу. Ці специфічні особливості національної економіки вимагають перегляду набору показників сталого розвитку на національному рівні. Пропонується розглянути включення показників, пов'язаних з рівнем міграції, для більш точного врахування ситуації. Важливою системною проблемою в оцінюванні прогресу сталого розвитку є різноманітність показників, їхня відмінність на глобальному та національному рівнях, а також різний характер. Наприклад, деякі показники на міжнародному рівні можуть бути позитивними (такі як рівень зайнятості населення, освіченість населення), або негативними (наприклад, рівень безробіття, рівень неформальної зайнятості). Для оцінювання показників сталого розвитку було запропоновано використовувати кваліметричний метод, що вже успішно використовується для оцінки якості продукції. Цей метод дозволяє здійснити комплексну оцінку прогресу сталого розвитку, враховуючи різноманітність показників.