Модуль пружності сталевих канатів, що відпрацювали нормативний термін служби та можливості їх (канатів) подальшої експлуатації - Slobodianyk, V (Машинобудування, 2019)
В статті наводяться результати багаторічного впровадження на ряді кранів мостового типу сталевого каната, що використовується в якості натяжного елементу в пристроях, які створюють попереднє напруження в металоконструкціях прогінних балок. Запропоноване на основі статистичних даних визначення значення модуля пружності каната, в тому числі такого, що відпрацював свій нормативний термін, але продовжує експлуатуватись при малих напруженнях. Робиться висновок про надійність і економічність застосування вказаних вище сталевих канатів, обтягнутих в процесі попередньої експлуатації, в якості затяжок у зв’язку зі стабілізацією їх модуля пружності.