Вплив теплового методу складання деталей на міцність з’єднання з різнорідних матеріалів - Nikolenko, L (Машинобудування, 2019)
Складання з нагрівом – теплова збірка – застосовується практично у всіх випадках, при яких необхідна температура нагріву забезпечує збереження фізико-механічних властивостей металу деталі. В залежності від виду виробництва (індивідуальне, серійне і т. д.) деталі нагрівають в масляних ваннах, електропечах опору, індукційних установках та ін. Недосконалим способом є нагрів полум’ям, а найбільш ефективним – індукційний, струмами промислової частоти. Характерною особливістю технологічного процесу складання з’єднань з різнорідних матеріалів з використанням теплового впливу є забезпечення їх міцності в процесі експлуатації та виключення пластичної деформації внаслідок різних коефіцієнтів лінійного розширення. Зміцнення матеріалу при його деформуванні за межею пропорційності, що відбувається внаслідок збільшення натягу позитивно впливає на зносостійкість деталі. Особливий інтерес представляє складання з’єднань типу підшипників ковзання, де, як відомо, деталі вузла збираються з різнорідних матеріалів, має різний коефіцієнт лінійного розширення.