Вибір способу складання та розбирання з’єднання з натягом залежно від необхідної температури термовпливу - Romanov, S (Машинобудування, 2019)
Невід’ємним атрибутом майже кожного агрегату в машинобудуванні є з’єднання з гарантованим натягом. Розглядаючи технології збирання та розбирання з’єднань з натягом при їх створенні і ремонті, доводиться враховувати цілий ряд факторів: технологічних (збірка, розбирання), конструктивних (габарити, матеріал, конфігурація деталей з’єднання, розташування розглядуваної вузла щодо інших елементів установки), а також деякі особливості, властиві обраному способу збирання або розбирання, які можуть накладати певні обмеження. Для технології збирання та розбирання з’єднань з використанням термовпливу таким визначальним фактором є допустима температура нагріву деталі, що охоплює, яка може обмежуватися фізико-хімічними властивостями матеріалу останньої. У статті наведено аналіз залежності допустимої температури нагріву від основних параметрів, що характеризують з’єднання з натягом: номінального розміру і найбільшого натягу (посадки). Розглянуто найбільш поширені посадки переважного застосування.