Проект нормативного документа призначення режимів обробки отворів свердлінням - Gordeev, A (Машинобудування, 2019)
Метою роботи розробка нормативного документа призначення режимів свердління за критерієм теплового балансу в зоні різання. Актуальність вивчення теплофізичних процесів механічної обробки різанням обумовлена тим, що теплота, виділена в результаті роботи різання, в значній мірі визначає навантаження на ріжучий інструмент, його стійкість, а також якість і розмірну точність оброблюваної поверхні. В процесі практичної реалізації отриманих автором наукових розробок, був запропонований проект стандарту підприємства «Призначення режимів різання при обробці отворів комбінованим осьовим інструментом». Експериментальні дослідження показали, що найбільший вплив на розбивання отвору надає швидкість різання. Збільшення швидкості різання в межах дослідженого інтервалу швидкостей призводить до збільшення розбивання отвору за рахунок збільшення інтенсивності теплових потоків і збільшення температурних деформацій інструменту і деталі. Збільшення глибини різання і подачі також сприяє збільшенню розбивання отвору, однак їх вплив менш істотно.