Розробка і дослідження властивостей технологічних рідин для проведення робіт в умовах аномально-високих пластових тисків - Kusturova О; Kusturova, A; Dobrunov, D; Salim, M (Машинобудування, 2019)
В статті представлено порівняння результатів систематизації та аналізу світових технологій глушіння свердловин із використанням технологічних рідин на основі органічних та неорганічних солей. На основі його результатів встановлено, що в Україні загальноприйнятою практикою для глушіння свердловин в умовах аномально високих пластових тисків є використання обважнених глинистих бурових розчинів. З метою розробки розчинів, які потребують мінімум коштів на приготування з реагентів, обрано для подальшого дослідження перелік рідин для проведення робіт в умовах аномально високих пластових тисків. В статті представлено результати дослідження рецептури, кислоторозкладності та корозійної дії та сформовано висновок щодо застосування найбільш оптимальних типів для українських родовищ з аномально високими пластовими тисками. Авторами встановлено, що технологічні рідини, оброблені реагентами рослинного походження, характеризуються здатністю до кислотної деструкції та проявляють меншу корозійну дію по відношенню до обладнання свердловини, ніж розчини хлориду натрію і бішофіту. Кількість свердловин, що переходять до завершальної стадії експлуатації в Україні щороку зростає, що збільшує потребу у капітальних ремонтах свердловин. Підземний капітальний ремонт кожної свердловини обов’язково супроводжується глушінням свердловини з подальшим освоєнням після проведення технологічних операції. Якісні рідини з мінімальною корозійною дією для глушіння свердловин є запорукою успіху при подальшому освоєнні та експлуатації.