Вплив деформаційного зміцнення на структуру та властивості хромомарганцевого наплавленого металу - Petrenko, A (Машинобудування, 2019)
Розглянуті питання, пов'язані з деформаційно-фазовим наклепом і зміцненням Fe-CCr-Mn-Ti-Si сплавів з маловуглецевою матрицею з метастабільного аустеніту при вмісті 6…7 %. карбідів TiC. Проведені дослідження показали: Наплавлення з хромомарганцевих сталей зі структурою із метастабільного аустеніту мають високу зносостійкість в умовах абразивного зношування у порівнянні з наплавленнями з вольфрамової сталі. Зносостійкість корелює з мікротвердістю поверхневого шару. Із зменшенням долі метастабільного аустеніту ступінь зміцнення і зносостійкість знижуються. Для наплавлень з мартенситною структурою деформаційне зміцнення незначне. Це вказує на ведучу роль деформаційного зміцнення аустеніту та фазових перетворень на зносостійкість наплавлень. При випробуваннях на абразивне зношування для хромомарганцевих сталей інтенсивність зношування зменшується. Для матеріалів з іншою структурою це не характерно.