ОПТИМІЗАЦІЯ СХЕМ ВИЛУЧЕННЯ ІНЕРТНИХ ТА КИСЛИХ ГАЗІВ З ТОВАРНОГО ПОТОКУ - Hryhorieva О; Khymchenko, S; Malyshko, R; Mudrak, V (Машинобудування, 2019)
З метою підвищення ефективності газліфтного способу експлуатації газоконденсатних та нафтових свердловин в якості робочого агенту можна використовувати азот. Необхідно відмітити, що дуже актуальним є впровадження цієї технології за умов відсутності високонапірного газу та загалом робочого газу (наприклад, на нафтових родовищах). При застосуванні газоподібного азоту в якості робочого агенту при газліфтній експлуатації в разі впровадження нагнітальних газліфтних азотних станцій (НГСА) на об’єктах можливе збільшення вмісту частки азоту в видобувній продукції свердловин. У зв’язку з цим потрібно додатково проводити збір та систематизацію даних щодо фізико-хімічних показників природного газу на виході з газовидобувних об’єктів та з метою дотримання якісних показників товарного газу виконувати розрахунки максимально допустимої концентрації азоту в складі робочого газу при газліфтній експлуатації свердловин окремих родовищ з визначенням вмісту азоту та нижчої теплоти згоряння товарного газу при подачі його споживачу. Для збору природного газу, компонентний склад якого штучно збагачений азотом для проведення технологічних операцій, автори пропонують застосувати централізовану схему збору газопромислової продукції на заміну груповим пунктам збору газу. В статті розкрито основні аспекти застосування таких схем, облаштування родовищ необхідним обладнання для вилучення азоту, представлений розрахунок оптимальної продуктивності азотних установок і розкриті перспективи їх подальшого застосування. Автори статті доводять, що оптимізація схем збору газу на промислах із централізацією розміщення обладнання дозволить заощадити капіталовкладення та експлуатаційні видатки.