Вплив хімічного складу металу шва на властивості зварних з’єднань сталі 08Х18АН5 - Deryabkinа E; Chub, A (Машинобудування, 2019)
Наведено результати досліджень щодо впливу хімічного складу металу швів, наплавлених стандартними і новими зварювальними матеріалами при ручному дуговому зварюванні, покритими електродами, аргонодуговому зварюванні неплавким електродом з присадкою, автоматичному зварюванні під флюсом на сталі 08Х18АН5, на механічні та корозійні властивості зварних з'єднань. Встановлено, що механічні властивості зварних з'єднань не залежить від способу і режиму зварювання, а обумовлюються хімічним складом металу шва. Величина зерна в ЗТВ при всіх способах зварювання не змінилася, відповідає 7-му балу, як і в основному металі в стані поставки. Стійкість зварних з'єднань проти міжкристалітної корозії в початковому стані після зварювання обумовлюється стійкістю металу шва, а після провокуючого відпалу при температурі 6500С протягом години - стійкістю металу шва і зони термічного впливу. Оптимальне поєднання механічних властивостей і стійкості проти міжкристалітної корозії зварних з'єднань стали 08Х18АН5 досягається при вмісті в металі шва 17-18 % хрому, 6-7 % нікелю, 2-3 % марганцю, 0,12-0,15 % азоту, вуглецю до 0,05 %. Зі стандартних матеріалів кращі результати дає застосування дротів Св-01Х19Н9 і Св- 07Х20Н9Г7Т при аргонодуговому зварюванні, електродів НІАТ-1 або ЦЛ-11 при ручному дуговому зварюванні, дроту Св-07Х19Н10Б при автоматичному зварюванні під флюсом АН-26.