Оптимальний розмір діаметра з’єднань з натягом - Smіrnоv І; Malicky І (Машинобудування, 2019)
При проектуванні машин і механізмів для з'єднання деталей часто застосовуються посадки з натягом. При проектуванні конструктор стикається з необхідністю призначення номінального розміру діаметра посадкової поверхні, по якій буде відбуватися сполучення деталей з натягом. До цього розміру пред'являються дві протилежні вимоги. З одного боку, він повинен бути якомога більшою для збільшення площі сполучення і, відповідно, сил тертя. З іншого боку, розмір повинен бути якомога менше для збільшення контактного тиску. У статті дана залежність для визначення оптимального розміру діаметра сполучення з метою отримання в з'єднанні з натягом максимального моменту тертя. На прикладі збірної конструкції вал шестерні екскаватора ЕКГ-8 визначено оптимальний розмір з'єднання і доведено його перевага в порівнянні з застосовуваним в даний час. При цьому при використанні методу складання з термічним впливом шляхом нагрівання деталі, що охоплює – шестерні в індукційної нагрівальної установки, крім збільшення міцності з'єднання, зменшується необхідна для здійснення збірки температура нагріву і маса металу, що нагрівається. Це дозволить знизити технологічну собівартість складання та ремонту даної деталі екскаватора.