Аналітичні дослідження параметрів точності витяжних операцій пневмоударного штампування - Frolov, E; Jasko, S; Kravchenko, S; Deryabkinа E (Машинобудування, 2019)
Представлені результати аналітичного дослідження параметрів точності операцій витяжки методом пневмоударного штампування тонколистових деталей рідиною з використанням математичної теорії планування експерименту. Для аналітичного дослідження точності процесу витяжки були обрані наступні параметри штампуються деталей: величини відхилень геометричних розмірів і форми штампуються деталей з урахуванням домінуючих факторів, що впливають на величину цих параметрів. Представлена класифікація факторів, що впливають на параметри точності деталей при формоутворенні. Остаточний вибір факторів здійснювався експериментальним шляхом. При плануванні експерименту всі чинники варіюються в кожному досвіді одночасно. Математична модель у вигляді полінома дозволяє дати кількісну оцінку впливу кожного фактора на функцію відгуку. Отримано значення коефіцієнтів для теоретичного визначення відхилень внутрішнього контуру деталей, які штампуються. Розроблено методику розрахунку виконавчих розмірів штампового оснащення, що забезпечують необхідну точність штампованих деталей.