ЗАХИСНА СИСТЕМА КРАНІВ МОСТОВОГО ТИПУ З МАГНІТОРЕОЛОГІЧНИМИ БУФЕРАМИ - Isyemini, I (Машинобудування, 2019)
Аналіз роботи існуючих захисних систем вантажопідіймальних кранів мостового типу в кінцевих ділянках колії показав, що вони не забезпечують безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, особливо під час аварійних випадків (наїзду крана на тупикові упори). Це також підтверджується прагненням винахідників створити нові конструкції буферних пристроїв, які будуть відповідати вимогам правил експлуатації кранів і відрізнятись підвищеною надійністю роботи. В результаті аналізу останніх запропонованих конструктивних рішень буферних пристроїв було сформульовано вимоги до них і запропоновано нову конструкцію буферного пристрою, робочою рідиною якого є магнітореологічна рідина. Наведена математична модель, яка описує систему з одним ступенем свободи, що демпфірується демпфувальним пристроєм з реологічною рідиною, дозволяє в подальшому розробити математичну модель, що описуватиме наїзд крана мостового типу з магнітореологічними буферами на тупикові упори. Це допоможе здійснити теоретичні дослідження такого процесу та встановити закономірності роботи магнітореологічних буферів з метою розробки дослідного зразка для проведення експериментальних досліджень.