Вплив легування бором та титаном на фазовий склад та властивості наплавленого металу - Petrenko, A (Машинобудування, 2019)
У статті розглядаються питання підвищення зносостійкості деталей машин, яке може бути досягнуто шляхом адекватного підбору зносостійкого наплавленого металу. Сплави на основі заліза з хромом, марганцем, титаном, в поєднанні з бором і вуглецем були обрані для дослідження у зв'язку з їх високою твердістю і зносостійкістю. Дослідження показали наступні основні результати. Макротірщини в зносостійкому шарі розташовуються на поверхні. Мікротріщини – в наплавленому металі, а також у зоні сплавлення. Добавки бору знижують кількість мікротріщин. Якісно ефект збільшення концентрації бору на фазовий склад наплавленого металу однаковий для обох груп: як при легування титаном, так і без нього. Частка борвмісної евтектики зростає, а мартенситно-аустенітної матриці зменшується. Продемонстрована кореляція між часткою евтектики і твердістю наплавленого металу.