Вплив способу легування на розподіл зміцнюючої фази в наплавлених шарах - Bagrov, V (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є розробка та удосконалення зносостійких наплавочних сталей для відновлення штампів гарячої обробки металу шляхом регулювання складу наплавленого металу часткою участі знеструмленого порошкового дроту в зварювальної ванні. При цьому склад знеструмленого порошкового дроту може відповідати складу електродного порошкового дроту. Методологічно робота виконана таким чином: на основі аналізу літературних джерел і проведених досліджень вивчені методи легування і наплавочні матеріали для відновлення штампів гарячої обробки металу. Це дозволило виявити особливості різних технологій наплавлення штампів. Аналіз застосовуваних методів легування наплавленого металу на розподіл фази, що зміцнює, показав, що вони мають як переваги, так і недоліки. На підставі цього були розроблені порошкові дроти системи Cr-Mn-Mo-Ti і запропонована технологія їх нанесення. Встановлено, що підвищення зносостійкості сталі 20Х3Г9М5Т2С досягнуто за рахунок додаткового дифузійного утворення карбідної фази при старінні, підвищення контактної міцності і мікропластичності поверхневого шару, значної кількості і рівномірного розподілу в обсязі наплавленого металу карбідної фази.