ВПЛИВ ПЕРЕТВОРЕНЬ В РЕПРОДУКЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ НА КОЛІРНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОРИГІНАЛЬНОГО ЗОБРАЖЕННЯ - Yatsenko, L (Машинобудування, 2019)
Розглянуто питання впливу оцифровки оригіналу, його кольороподілу, кольоропроби та інших операцій репродукційного процесу на колірні перетворення, пов’язані з особливостями налагодження і технологічними можливостями репродукційного обладнання, особливостями матеріалів, що використовуються, характеристиками самого оригіналу. Розглянуто показники якості репродукції, які дають змогу визначити ступінь її відповідності оригіналу; перелік вимірювальних приладів, що застосовують у поліграфії для кількісної оцінки параметрів оригіналів, проміжних зображень та тиражних відбитків; подано найважливіші параметри сканерів. Через розбіжність колірних охоплень різних пристроїв деякі кольори відтворити принципово неможливо. У цьому випадку ці кольори повинні замінюватись такими, які можливо відтворити на даному пристрої і які викликають у спостерігача схожі колірні відчуття. У теорії кольорової репродукції зображення, яке вдається відтворити таким чином називається фізіологічно точною копією (на відміну від колориметрично точної копії, виконання якої наявними на даний момент технологічними засобами є вкрай складними і економічно невигідними).