ПРО ІНТЕРВАЛИ ЯКОСТІ ПРИ ОЦІНЦІ ТЕХНОЛОГІЙ ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБІВ ЗА ПАРАМЕТРОМ ТОЧНОСТІ ЛІНІЙНОГО РОЗМІРУ - Lamnauer , N.; Ptashnyi , O.; Bobrytska , H. (Машинобудування, 2019)
Серед питань забезпечення якості продукції важливою складовою є оцінка якості технологій її виготовлення. Якість технології оцінюється за якістю отриманих виробів. Одним з показників якості виробів машинобудування є лінійний розмір деталей. Будь-який виріб може бути виготовлено з допомогою різних технологій, але кожна з них забезпечує й не однакову якість. Висока якість супроводжується збільшенням витрат, що в умовах конкуренції на ринку є не завжди придатним для виробників продукції. В залежності від потреб виробника щодо якості, стає необхідним визначити технологію, що забезпечує бажану якість. Розглянуті питання створення інструменту оцінки якості виготовлення деталей за точністю розмірів з метою визначення градації якості технологій. Для цього пропонується впровадження оцінки технологій з інтервалами якості. В дослідженнях використано теоретичний апарат теорії ймовірностей та математичної статистики. Запропоновано використання загальної моделі розподілу лінійних розмірів деталей та знайдених оцінок її параметрів. Показано, що запропонована модель має три різні форми щільності розподілу при однаковому теоретичному розмаху оцінок верхнього та нижнього значення розмірів та при однакової кількості проведених вимірів. Ці форми можуть ідентифікувати якість технологій, як високу, середню та низьку. На базі отриманих розрахунків будується система градації, що визначає при заданому об’ємі вимірювань якісну характеристику технології виготовлення виробів. Використання запропонованих результатів дає можливість аналізувати якість процесу виготовлення виробів зі зростанням їхнього об’єму. Отримані результати дозволяють знайти оцінку доцільної кількості виготовлення виробів з бажаною якістю. Проведені дослідження допомагають у вирішенні питання управління якістю продукції машинобудування.