Визначення частоти вільних коливань жорсткого фундаменту на пружній основі під дією імпульса вибуху - Frolov , E.; Korobko , В.; Agarkov , V.; Deryabkina , E. (Машинобудування, 2019)
Метою досліджень було створення надійних методів розрахунку фундаментів, що забезпечують безпечну роботу установок штампування деталей з використанням ударно-импульсного навантаження (електрогідравлічний удар, вибухове вантаження, пневмо і статико динамічний удар). Для розрахунку розглядаємо фундамент розташований на поверхні пружної основи і навантажений асиметричним навантаженням Р (r, t). Вважаючи фундамент жорстким, отримано диференціальне рівняння руху фундаменту без урахування коливань. Далі припускаємо, що горизонтальне переміщення відсутнє, то це допущення та асиметричний характер завдання дозволяє використати варіаційний метод рішення. Це дозволяє записати диференціальне рівняння, тоді коливальний рух пружної основи під навантаженням дорівнює величині реакції грунту, розташованого під фундаментом. Отримане рівняння описує рух пружного елементу за межами основи і дозволяє врахувати вплив пружних і інерційних сил грунту в цій області на параметри руху фундаменту. Передбачається, що форма коливань пружної основи відповідає статичному осіданню. Отримано загальне рішення Отримані в статті вирази для визначення частоти вільних коливань жорсткого фундаменту на пружній основі під дією імпульсного вантаження дозволяє вирішувати цілий ряд завдань по вибору режимів фундаментів технологічних установок ударно -імпульсного навантаження, здійснюваного енергією вибуху у гідросередовищі.