Забезпечення точності виготовлення глибоких отворів у друкарських циліндрах - Yatsenko, L. (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є розробка технологічної схеми глибокого свердління валів друкарських циліндрів. Актуальність вивчення теплофізичних процесів глибокого свердління обумовлена тим, що теплота, виділена у результаті роботи різання, в значній мірі, визначає навантаження на ріжучий інструмент, його стійкість, а також якість і розмірну точність оброблюваної поверхні. В процесі практичної реалізації наукових розробок, була запропонована технологічна схема, що дає змогу управляти якістю поверхонь при глибокому сверлінні. Експериментальні дослідження показали, що найбільшого впливу на розбивання отвору надає швидкість різання. Збільшення швидкості різання в межах дослідженого інтервалу швидкостей призводить до збільшення розбивання отвору за рахунок збільшення інтенсивності теплових потоків і збільшення температурних деформацій інструменту і деталі. Збільшення глибини різання і подачі також сприяє збільшенню розбивання отвору, однак їх вплив істотно менший.