Оптимізація процесу оцінювання показників якості координованих отворів статистичними методами - Burdeina, V. (Машинобудування, 2019)
Визначені та проаналізовані основні етапи та підходи до оцінювання показників якості розмірів координованих отворів машинобудуванні. Визначені основні аспекти для процесу оцінювання якості показників розмірів отворів за допомогою нової моделі статистичних методів. Виявлені основні аспекти точності оцінювання розмірів координованих отворів як комплексного показника. Визначені та проаналізовані основні причини виникнення похибок при обробці координованих отворів при механічній обробці. Розглянуті випадкові похибки, що виникають під час оцінювання показників координованих отворів при різних видах обробки. Розглянуті нормовані показники якості точності розмірів отворів при обробці різними методами. Результати обробки координованих отворів проаналізовані за критерієм згоди Пірсона. Проаналізовано модель оцінювання якості за допомогою параметрів статистичного аналізу. Отримані для різних видів обробки числові характеристики запропонованої моделі оцінювання якості.