ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРЕВЕНТИВНИХ ЗАХОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПАРАМЕТРІВ ЯКОСТІ ПЛОСКОГО ПРОКАТУ - Kurpe , O.; Kukhar , V.; Prysjazhnyj , A. (Машинобудування, 2021)
В роботі, на підставі поєднання інструментів системи ISO та Lean, запропоновано методологію безперервної оптимізації технології та покращення якості прокату. Запропонована методологія застосовується для продукції яка пройшла стадію освоєння та виробляється в промислових об’ємах, а також може бути використана компаніямипартнерами, що займаються наданням продукції підприємства-виробника додаткової доданої вартості. Для візуальної оцінки стану й визначення рівнів технологічного процесу при встановленні обмежень технологічних параметрів запропоновано застосовувати кольорові маркери. Вдосконалена в роботі методологія керування якістю прокату ґрунтується на використанні циклу Деминга та включає застосування таких інструментів аналізу як діаграми Ішикави, метод Парето, діаграми розподілу та Правила 3σ, контрольні карти Шухарта. Вперше запропоновано диференційовані рішення щодо подальших дій із продукцією, яка вироблена з різним рівнем стабільності технології та якості. Перевірка ефективності даної методології була здійснена на фактичних даних комплексу механічних властивостей листового прокату товщиною 14 мм зі сталі марки К60, вироблених по режимах термомеханічної прокатки на стані 3600 «МК «АЗОВСТАЛЬ». Виконано порівняльний розрахунок між рівнем якості по фактичних даних та розрахованих по запропонованій методології. Встановлено, що впровадження запропонованої методології дозволить зменшити стандартне відхилення межі плинності, тимчасового опору та відносного подовження дослідного прокату на 44 %, 31 % та 46 % відповідно, що свідчіть про загальне підвищення стабільності технології та якості. Запропонована методологія дозволяє забезпечити отримання параметрів якості в межах встановлених нормативними документами, а також дозволяє керувати їх рівнем для отримання кращого економічного результату в межах поєднання систем ISO та Lean.