ОГЛЯД СТАНУ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВАНТАЖНОЇ СТІЙКОСТІ СТРІЛОВОГО САМОХІДНОГО КРАНА - Podoliak , O.; Anenko , K.; Starosta , Zh. (Машинобудування, 2021)
Стаття спрямована на пошук найбільш ефективного методу підвищення вантажної стійкості стрілового самохідного крана. Увагу приділено огляду літературних джерел та патентів. Розглянуто метод підвищення стійкості до перекидання гусеничних кранів, де використовуються рухомі противаги. Показано, що стабільна область положення рухомих противаг суттєво змінюється залежно від конфігурації крана та маси його корисного навантаження. В іншому випадку для підвищення безпечності введено два індекси. Визначено, що знаходження сили опори є ефективним засобом запобігання перекидання мобільного крана або виходу з ладу опори. Представлено механічну модель автокрана. Розглянуто спосіб підвищення стійкості до перекидання мобільного крана з врахуванням коливання корисного навантаження. Корисність цих кранів значно покращується, якщо вони можуть використовувати свою мобільну базу під час підйому та перенесення фаз експлуатації. Представлено принципову схему мобільного стрілового крана, що використовується для статичного аналізу. Також показано залежності максимально можливого корисного навантаження від кута повороту. Розглянуто варіант підйомного самохідного крана та спосіб його експлуатації, де є можливість знизити повну вагу противаги порівняно з іншими кранами такої ж вантажопідйомності. Наведено схему підйомного самохідного крана. Виявлено недостатню кількість досліджень спрямованих на розвиток та вдосконалення вантажної стійкості стрілових самохідних кранів. Знайдено перспективу подальшого вивчення питання щодо покращення конструкції противаги шляхом корегування зміни положення противаги залежно від маси корисного навантаження і урахування зовнішніх чинників.