ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ВИМОГ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ЩОДО НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ВИМІРЮВАНЬ В МЕТРОЛОГІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ - Trishch , R.; Cherniak , O.; Artyukh , S.; Burdeina , V.; Hrinchenko , H. (Машинобудування, 2021)
Міжнародними документами, в яких містяться положення щодо визначення достовірності результатів вимірювань/випробувань, велика увага приділяється невизначеності вимірювань. Однак, на сьогоднішній день, розроблено лише концепцію оцінки невизначеності, принципи і методологія оцінки невизначеності не досягнули належного рівня можливості впровадження в практику. Ухвалення невизначеності, як оцінки якості отриманого результату вимірювань і декларування можливості оцінки достовірності цього результату, вимагає критеріїв оцінки якості самої невизначеності. Для забезпечення можливості застосування невизначеності вимірювань необхідна розробка методології, яка дасть практичні методи і методики її оцінки для конкретних метрологічних робіт. Існуюча методологія представлена на цей час тільки на рівні рекомендацій. Тому на сучасному етапі впровадження в практичну метрологію концепції невизначеності вимірювань важливим завданням є вдосконалення методології в частині її регламентування у відповідних стандартних методиках. Метою роботи є пояснення вимоги міжнародних стандартів щодо невизначеності вимірювань для застосування в метрологічну діяльність на промислових підприємствах. Проведено аналіз концепції невизначеності вимірювань як наукової теорії і показано неоднозначність її здійснення для прикладної метрології, застосовуючи у різних лабораторіях. Показано, що для реалізації концепції оцінювання невизначеності вимірювань необхідно усунути наявні недоліки, розробити методики і навчити персонал правильності їх використання. Пропонується встановити критерії вибору або встановлення максимальної допустимої невизначеності для результатів конкретних вимірів, що, в свою чергу, призводить за собою розробку критеріїв правильності її встановлення.