ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ОБРОБКИ НА РОЗМІР ТА ЯКІСТЬ ПОВЕРХНІ ФАСКИ ПРИ ФРЕЗЕРУВАННІ КРОМОК ДЕТАЛЕЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ РТК - Skorkin , A.; Kondratyuk , O.; Kysla, D. (Машинобудування, 2022)
В умовах, коли першочерговим завданням машинобудівного виробництва стає випуск конкурентної продукції, на передній план висувається забезпечення високого рівня виробів, що виготовляються, по всьому спектру їх експлуатаційних показників. Аналогічні вимоги пред'являються і до деталей, що входять до їхнього складу. Отримання поверхні об'єкта виробництва з оптимальними показниками в даний час набуває такого значення, що і продуктивність. Особливо це стосується обробки різанням, як правило, кінцевого етапу у виготовленні деталей машин. Підвищення продуктивності, зниження трудомісткості та забезпечення безпеки виконання фінішних операцій є актуальними завданнями сучасного машинобудування. До таких операцій відносяться видалення облою і задирок з деталей, зачистка гострих кромок, що утворилися в процесі обробки заготовок і т.д. Особливо актуальною є ця проблема для деталей, що мають складні контури та форми. Формування небажаних задирок є загальною проблемою для всіх видів обробки: фрезерування, точіння, вирубування та ливарні процеси. Задирки повинні бути видалені з низки причин: вимоги техніки безпеки, технічні умови виконання наступних технологічних операцій (поверхневе зміцнення, нанесення покриттів, складання).