Дослідження сучасного стану балістичного захисту авіаційної техніки - Lappo, I.; Gordeyev, A.; Arkushenko, P. (Машинобудування, 2019)
Метою роботи є дослідження стану та вітчизняного й міжнародного досвіду захисту авіаційної техніки із застосуванням передових інноваційних технологій під час виготовлення прозорої броні. Досвід застосування вертольотів типу Ми-8 в антитерористичній операції на території України показав, що виникла нагальна потреба захисту екіпажу вертольота Ми-8 шляхом бронювання його кабіни за рахунок встановлення кулетривкого скління. При вирішенні цього питання однією з найважливіших задач є створення оптимізованої системи диференційованого локального захисту, яка здатна витримати вплив стрілецької зброї калібром до 7,62 мм та забезпечити захист від удару уламками мін і снарядів. Розробка багатошарової світлопроникної броні для диференційованого бронювання кабіни вертольота Ми-8 є актуальною та важливою проблемою, вирішення якої дозволить істотно підвищити живучість екіпажу під час виконання завдань за призначенням. Встановлено, що прямих аналогів систем диференційованого прозорого захисту авіаційного скління кабін пілотів на основі базових броньованих склоелементів немає. Оскільки найбільш ймовірним і масовим в сучасних умовах військових дій є ураження осколками мін і снарядів, захист яких не потребує високого рівня ударної стійкості, це дає можливість застосовувати ламіновані багатошарові структури з полікарбонату та органічного скла для зменшення питомої ваги системи локального бронювання літальних апаратів.