Підвищення втомної міцності та експлуатаційної надійності відповідальних деталей парової турбіни - Fursova, T. (Машинобудування, 2019)
У роботі розглядаються можливості підвищення втомної міцності та експлуатаційної надійності відповідальних деталей проточної частини парової турбіни – багатоопорних хвостових з’єднань робочих лопаток – за рахунок технологічних і конструкційних заходів. Дослідження напруженого стану трьохопорного грибовидного хвостового з'єднання за допомогою програмного комплексу на базі методу кінцевих елементів показало доцільність збільшення радіусів закруглень у опорних поверхонь хвостовика для зниження місцевої нерівномірності розподілу напруг у зонах концентраторів. Аналіз результатів був проведений з використанням формули Нейбера для ефективних коефіцієнтів концентрації напруг, які враховують геометрію профілю і властивості матеріалу конструкції. Запропоновані рекомендації для поліпшення роботи хвостового з'єднання з урахуванням особливостей його напруженого стану та характеру пошкоджень в експлуатації. Результати роботи можуть бути використані в області енергомашинобудування, при проектуванні й експлуатації парових турбін.