ДО ПИТАННЯ МОНТАЖУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЗАХИСНОЇ СИСТЕМИ МОСТОВИХ КРАНІВ З ПНЕВМОГІДРАВЛІЧНИМИ БУФЕРАМИ - Isyemini, I (Машинобудування, 2019)
Аналіз парку вантажопідіймальних кранів свідчить, що велика їх кількість відпрацювала свій нормативний ресурс, а захисні системи кранів знаходяться в незадовільному стані. Це створює передумови для винаходу нових надійних захисних систем кранів, зокрема, у кінцевих ділянках колії, що забезпечуватимуть безпечну експлуатацію вантажопідіймальних кранів, запобігаючи аварійним ситуаціям. Показано, що монтаж тупикових упорів має відбуватись разом з крановими буферами та виконуватись організаціями, що проектують і виготовляють вантажопідіймальні крани. Вказано, що для безпечної зупинки вантажопідіймальних кранів жорсткість тупикового упору має розраховуватись таким чином, щоб удар крана в тупиковий упор був не надто жорстким, забезпечуючи повне плавне гасіння кінетичної енергії крана. Наведено порядок розрахунку жорсткості тупикового упору. Зроблено висновок, що експлуатація захисної системи з пневмогідравлічними буферами дозволяє зупиняти крани мостового типу, що наїжджають на тупикові упори з номінальною швидкістю, з уповільненням в межах регламентованого, сприймаючи всю кінетичну енергію крана. Це зменшує навантаження на кранові металоконструкції і підкранові споруди, запобігаючи їх руйнуванню, зменшує обсяг ремонтних робіт, що проводяться на крані, та підвищує безпеку при експлуатації вантажопідіймальних кранів .