АНАЛІЗ НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА ПРОДОВЖЕННЯ РЕСУРСУ АЕС - Ovcharov , O.; Lysenko, Lysenko A. (Машинобудування, 2024)
У статті розглянуто аспекти нормативного та науково-технічного забезпечення експлуатаційної безпеки атомних електростанцій в Україні. Проведено критичний аналіз наукової літератури та нормативних документів, який охоплює існуючі підходи до вирішення питань, пов'язаних з оцінкою ресурсу енергообладнання та прийняттям рішень щодо продовження термінів експлуатації. Під час вивчення наукової літератури проаналізовано розрахункові методи визначення ресурсу, з особливим акцентом на сучасні наукові праці, що стосуються переоцінки ресурсу та контролю технічного стану атомних електростанцій за різними параметрами. Стаття містить критичну оцінку національних нормативних документів, які використовуються для забезпечення безпечної експлуатації атомних станцій в цілому та їх окремих елементів. На основі проведеного аналізу виявлено коло проблемних завдань, які залишаються невирішеними до теперішнього моменту, особливо щодо наукового обґрунтування, ґрунтованого на вимогах нормативів для об'єктів із підвищеною небезпекою, та термінів експлуатації енергообладнання.