ОБРОБКА ГЛИБОКИХ ОТВОРІВ: ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ПРОЦЕСИ РІЗАННЯ, ЗАГАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Marshuba, V (Машинобудування, 2019)
Метою даної роботи було визначення основних напрямків досліджень процесу різання при обробці глибоких отворів і визначення основних переваг конструкцій ріжучих інструментів та їх недоліків в процесі обробки, способів обробки, пошук необхідних рішень щодо усунення проблем пов’язаних з даною обробкою. На основі проведеного аналізу визначити перспективи нових напрямків досліджень. Проведений аналіз літературних джерел з даної теми показав, що сучасний підхід до визначення різних показників процесу різання при обробці глибоких отворів заснований на визначенні подій макрорівня і зовсім не враховує дію фізико-хімічних явищ на мікро рівні. Це пов’язано з недосконалістю інструментальних методів контролю і суб’єктивністю підходів до розгляду даної теми. В результаті проведених досліджень і аналізу літературних джерел було встановлено, що нестабільність процесу різання, викликана найрізноманітнішими факторами, в які входять, як об’єктивні, так і суб’єктивні чинники. Виходом із ситуації є створення нової методики досліджень з виходом на новий рівень досліджень з урахуванням дії фізико-хімічних явищ на мікро рівні.