ОБРОБКА ГЛИБОКИХ ОТВОРІВ: РІЗАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТ, ЗАГАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Marshuba, V; Yatsenko, L (Машинобудування, 2019)
Метою даної роботи було визначення основних напрямків досліджень конструкцій ріжучих інструментів, що застосовуються для обробки глибоких отворів і визначення їх основних переваг та недоліків в процесі експлуатації. Пошук рішень щодо усунення проблем пов’язаних з нестабільністю процесу різання і вдосконалення конструкцій інструменту для їх подолання. Проведений аналіз вітчизняних і зарубіжних літературних джерел з даної теми показав, що сучасний підхід до визначення впливу конструкцій ріжучих інструментів заснований на визначенні подій макрорівня, зовсім не враховує дію фізико-хімічних явищ на мікро рівні. Це пов’язано з недосконалістю інструментальних методів контролю і суб’єктивністю підходів з одного боку, тоді як з іншого відсутністю напрямків загального підходу до вирішення даного завдання. В результаті проведених досліджень і аналізу літературних джерел було встановлено, що існуючі методи досліджень в деяких аспектах дублюють один одного. Виходом із ситуації є створення нової методики досліджень з урахуванням дії супутніх явищ на мікро рівні.