Формування структури і фазового складу зносостійких сталей, легованих титаном - Bagrov, V (Машинобудування, 2019)
Метою роботи стало підвищення якості та зносостійкості наплавленого металу шляхом удосконалення складу легуючих порошків за рахунок оптимізації змісту титану і вуглецю. Експеримент проводили автоматичним наплавленням із застосуванням дослідних легуючих порошків під флюсом АН-22 дротом Св-08А. В якості основних легуючих добавок використовували титан, хром, марганець. Встановлено, що наявність титану в кількості 1,6-2,0 % при вмісті вуглецю 0,4-0,5 % дозволяє отримати безвуглецеву матрицю з карбідної зміцнюючої фазою. Твердість наплавленого металу в порівнянні з мартенситно-трооститною структурою знижується незначно на 4...6 HRCэ. Розроблено склад наплавочних сталей для роботи в умовах ударно-абразивного зношування для електродугового наплавлення інструменту, що містить систему легування CrMn-Ti на основі заліза (при незначному вмісті Mo і V) і забезпечує високу якість металу шва.